Història
El Centre d’Estudis locals de Bétera (C.E.L.B) es caracteritza per ser un mitjà, laic, cívic i amb independència política. Té com a objectiu principal, promoure i coordinar estudis de qualsevol matèria que tinga com a marc de referència la ciutat de Bétera
El Centre es defineix com un mitjà de recopilació i transmissió cultural obert a tothom, de caràcter laic, cívic i amb una total independència política i ideològica.
Finalitats:
- Col.laborar en la localització i recuperació del patrimonio local dispers mitjançant l´adquisició d´originals , obtenció de còpies, microfilmacions, etc… amb la creació d´una base referencial.
- Aconseguir els recursos necessaris per a editar monografies o la recopilació d´aquells treballs més significatius que tracten sobre Bétera.
- Col.laborar amb institucions públiques i privades en la realització d´estudis relacionats en Bétera.
- Col.laborar amb les associacions cíviques i entitats públiques del municipi en la realització d´activitats relacionades amb Bétera.
- Coordinar-se amb les institucions educatives per a l´obtenció de suport acadèmic de les activitats investigadores (homologació de crèdits, treballs de curs, assignatures optatives, etc…).
- Totes aquelles altres finalitats conseqüents amb estudis sobre Bétera.
Per al compliment de les finalitats enumerades en el apartat anterior, es realitzaran les següents activitats:
-
col.laborar en la creació d’arxius del municipi per a la seua conservació i catalogació amb l´objetiu de realitzar exposicions i publicacions sobre qualsevol aspecte de Bétera.
-
Vetlar pel patrimoni material i immaterial de Bétera i proposar a l’ajuntament de Bétera l’estudi, la rehabilitació i conservació dels patrimonis.
-
Oferir als i les estudiants universitaris/es la possibilitat de realitzar estudis locals sobre els diferents aspectes del municipi: Economia, Geografia, Memòria històrica, Ciències Socials, Medicina, Arquitectura, filologia, Botànica, Belles Arts…
-
Proposar als i a les mestres, professors/es i estudiants de Ciències de l´Educació la elaboració de materials didàctics sobre qüestions relacionades en Bétera per a utilitzar a les escoles de Bétera.
-
Creació de rutes didàctiques per a escolar per el casc urbà i paratges del terme municipal.
Esteu tots i totes convidats a participar i col·laborar en el Centre enviant les vostres aportacions, estudis, material documental, gràfic, bibliogràfic, vivències col·lectives i personals, etc.
COL.LABORADORS
- Joan Manuel Pons Campos
- Ramón Asensi i Ramón
- José Palau Doménech
- Amparo Doménech Palau
- Mayte Pérez Sanchis
- Paco Fuster
Fundador del Centre d'estudis locals de Bétera
Jorge A. Alonso Berzosa
Jorge A. Alonso Berzosa, va nàixer el 13 de març de 1946 a Burjassot (València) . Va cursar estudis de Magisteri en la Normal de València.
Va treballar com a mestre interí en uns quants pobles de la Comunitat Valenciana: Alfara del Patriarca, Alboraya, Catarroja i Moncada. En 1972 va començar com a mestre de primària en el Col·legi Parroquial «Marqués de Dos Aguas» de Bétera (València) . Va ser director del centre durant diversos anys.
Durant els anys 1999 – 2003, va ser regidor d’educació i cultural de l’ajuntament de Bétera. Va iniciar la Jornades Educatives Municipals, reconegudes oficialment pel CEFIRE i va començar la campanya d’arqueologia de la vila romana de L´Horta Vella. Coautor de diversos llibres sobre Bétera: «Junta de Montes i Senyoriu Territorial de Bétera«, la seua història, la seua obra (1878 – 2004) . «Asilo-Colegio Ntra. Sra. del Carme». Bétera i el seu Patrimoni.
Actualment està jubilat i és el fundador del Centre d’Estudis locals de Bétera.