ELS ABEURADORS PER AL RAMAT
Els abeuradors són estructures hidràuliques oberts en forma de canal que servia per a donar de beure al ramat i als cavalls i, inclús, com lloc per banyar-los. Normalment es bastien d’aigua de pluja, tot que també d’aigües sobrants de fonts i d’aljubs., No tenen cap catalogació, malgrat que es troben contemplats a les fitxes del patrimoni arqueològic etnogràfic i històric, realitzat per En Josep Maria Burriel Alberich.
La gran extensió del terme municipal ha suposat històricament, que una part del terme siga dedicada a pastures, vinculades a les vies pecuàries, i l’altra a l’agricultura. Les terres de la “Junta de Montes i Senyoriu Territorial de Bétera”, que són pràcticament quasi totes les terres de secà del terme que, secularment han estat llogades en subhasta a ramaders de petit bestiar (ovelles) de la localitat i al bestiar transhumants de Terol. Per a cobrir les necessitats del bestiar, la “Junta de Montes y Señorio Territorial de Bétera” ha construït nombrosos abeuradors i corrals de ramat en diferents punts del terme. Els abeuradors inventariats al treball realitzat per arqueòleg municipal son els que seguidament els mostrem.
Del llibre "Bétera i el seu patrimoni"
LOCALITZACIÓ DELS ABEURADORS
ABEURADOR DE LA CONARDA
ABEURADOR DEL CAMI PATERNA
Abeurador urbà de L’Albereda
ELS ALJUBS
L’aljub és un sistema de captació i d’emmagatzemat d’aigua de pluja per al consum humà i del ramat. Està constituït per un depòsit rectangular excavat a terra a poca profunditat, revestit de pedres i enlluït acuradament per a evitar la pèrdua per filtració i, tancat d’obra mitjançant una volta de canó que descansa sobre cimbra.
Se comunica a l’exterior per un dels extrems, a través d’una finestra de penetració de l’aigua que, al mateix temps, serveix d’aeració del depòsit, i per altra obertura situada al costat contrari que, a mode de pou s’utilitza per a l’extracció del líquid, normalment protegit per una reixa. Junt a la boca, una piqueta interior i canaló amb tassa a l’exterior ajudava a vessar l’aigua sense la pèrdua innecessària d’esta. L’aigua entra al seu interior mitjançant canalitzacions que aprofiten el desnivell del terreny i també a través de l’arc que dibuixa la volta de la coberta.
En altre temps constituïa un element imprescindible en el paisatge rural de Bétera, en especial als punts en què mancava fonts o borses d’aigua, normalment al costat d’un camí i associat a un abeurador, per a cobrir les necessitat dels llauradors i dels animals que els acompanyaven.
Pocs s’han conservat degut als progressos en el sistema d’irrigació dels camps i a la pràctica desaparició de les cavalleries i de la ramaderia transhumant. El març del 2000, el Consistori donà el seu vist i plau a un pla de recuperació d’estos singulars edificis, a més dels no menys tradicionals Catxerulos, contemplant un conveni amb la Junta de Montes per a dur a terme dita labor, per ser esta entitat propietària de gran part del terme municipal i, en altre temps l’encarregada d’administrar-los i preservar-los. Els set existents han sigut catalogats com a Bens de Rellevància Local.
El més antics correspon a les restes del denominat aljub de Tos-Pelat, del què ja ens hem referit al parlar de l’època musulmana. Recordem, no
obstant, les seues característiques: està situat al camí que condueix al Mas del Ciscar, totalment derrocat des de principis del segle XX. Les seus dimensions són de 6,13 metres de llarg per 2,48 d’ample. La circumstància d’haver-se trobat alguns fragmentes de ceràmica islàmica dels segles XII-XIII al seu voltant i per la tècnica constructiva emprada, evidencia la seua adscripció a esta època i cultura.