Majorals de Sant Roc i la pólvora, des del segle XVIII fent festa.
Ramón Asensi i Ramón
A Bétera, com a la resta del nostre territori no som una excepció. Ben al contrari, som un poble amant de la pólvora i on s’han escrit capítols molt importants dins de la història del foc.
Molta gent tenim la curiositat de saber per l’origen de les coses. Una necessitat que ens fa preguntar, investigar i anar reunit informació. Informació que de vegades no té cap trellat per separat però, junt amb altres informacions acaben per donar forma a una història.
Molt s’ha escrit sobre els coets de Bétera jo, vaig a intentar aportar un poc de llum. El meu treball ha consistit en donar forma a informació que ja tenia en les meues mans i que en part, ja vaig exposar al llibre “Les alfàbegues de Bétera, tradició i cultura”. Molta d’aquets informació la tenim gràcies a Joan Manuel Pons que dedica part de la seua vida a investigar i escriure sobre Bétera. També ha resultat indispensable el fet d’haver contactat amb So Andrés Castellano, les llargues converses que he tingut la sort de tindre amb ell, m’han nodrit de la seua gran saviesa en tot el que fa referència a les tradicions valencianes i molt en especial, a les que envolten el món del foc. Molt llargues i fructuoses han estat les converses amb Vicent Rausell Romance, memòria viva de la història dels coets a Bétera, al que tinc que agrair la seua col·laboració i amistat. En aquesta ocasió vaig a centrar-me en la següent pregunta: des de quan?